Maisto produktai, padedantys išvengti rudens peršalimo

MrOferto
Ruduo atneša spalvingus lapus, kvepiančias moliūgų sriubas… bet ir slogą, kosulį bei vėsius rytus. Prieš bėgdami į vaistinę pirkti vitaminų tablečių pavidalu, pabandykite sustiprinti imunitetą tiesiai virtuvėje. Keli tinkami maisto produktai natūraliai paruošia organizmą kovai su virusais – ir dar yra skanūs.
Maisto produktai, padedantys išvengti rudens peršalimo

Vitaminų bomba vaisiuose ir daržovėse

Garsiausias sąjungininkas prieš peršalimą – vitaminas C. Jo rasite ne tik citrusiniuose vaisiuose, bet ir kiviuose, erškėtuogėse bei raudonosiose paprikose. Švieži vaisiai ir daržovės turi privalumų – be vitamino C, juose yra skaidulų ir antioksidantų, kurie palaiko bendrą sveikatą. Todėl puodelis erškėtuogių arbatos dažnai veiksmingesnis nei kapsulė.

Prieskoniai, kurie šildo ir saugo

Kai lauke atšąla, rinkitės imbierą, ciberžolę, cinamoną ar čili. Šie ingredientai ne tik maloniai sušildo, bet ir turi priešuždegiminių savybių bei gerina kraujotaką. Puikus pasirinkimas – „auksinis pienas“: šiltas pienas su ciberžole, medumi ir žiupsneliu cinamono. Arba klasikinė imbiero ir citrinos arbata, kuri stiprina imunitetą ir pripildo namus jaukiu aromatu.

Fermentuoti lobiai sveikiems žarnynams

Galbūt nustebins, bet 70 % imuniteto slypi žarnyne. Todėl svarbu rūpintis žarnyno mikrobiomu. Idealūs produktai – fermentuoti: rauginti kopūstai, kimči, kefyras ar jogurtas. Nedidelė porcija kasdien suteikia probiotikų, padedančių organizmui kovoti su virusais ir bakterijomis.

Rudeniniai klasikai: česnakai, svogūnai ir moliūgai

Česnakai nuo seno vadinami natūraliu antibiotiku – dėl alicino jie veikia antibakteriškai ir antivirusiniu būdu. Svogūnai turi panašų poveikį. O moliūgai? Jie kupini beta karoteno, kuris stiprina imuninę sistemą ir palaiko sveiką odą. Išbandykite paprastą moliūgų sriubą su česnakais ir trupučiu grietinėlės – šildantis patiekalas, kuris pamaitina ir sustiprina organizmą.

Riešutai ir sėklos kaip energijos šaltinis

Rudeninės dienos trumpesnės ir varginančios, todėl reikia papildomos energijos. Graikiniai riešutai, migdolai ir moliūgų sėklos turi sveikųjų riebalų, baltymų ir mineralų, tokių kaip cinkas ir selenas – medžiagų, padedančių organizmui kovoti su infekcijomis. Nedidelė sauja per dieną – puikus užkandis.

Skysčiai ir žolelių arbatos

Nepamirškite pakankamai gerti. Skysčiai padeda organizmui pašalinti toksinus ir palaikyti gleivinių funkciją, kurios apsaugo nuo virusų. Puikiai tinka žolelių arbatos – liepžiedžių, šeivamedžio žiedų ar mėtos. Įdėkite šaukštelį medaus ir šlakelį citrinos – gausite natūralų vaistą ir profilaktiką viename.


Imunitetas nesusiformuoja per vieną dieną, bet reguliariai įtraukus šiuos produktus į mitybą, rudens peršalimai jus užklups rečiau ir lengvesne forma. Be to, daugumą jų lengvai ir pigiai galima rasti parduotuvėje ar turguje. Taigi kitą kartą eidami apsipirkti nepamirškite į krepšelį įsidėti kelių „imuniteto herojų“.

« 5 patarimai sveikiems ir greitiems užkandžiams